Cena vody v Praze vzroste o necelých pět procent

CENA VODY V PRAZE VZROSTE O NECELÝCH PĚT PROCENT

Obyvatelé hlavního města zaplatí v roce 2020 za tisíc litrů vody 81,82 korun bez DPH. Ve srovnání s předchozím rokem tak cena vzroste o 4,9 procenta. „Nárůst je rozdělen na část inflační, která pokrývá růst provozních nákladů, a část investiční, která je určena na investice do vodohospodářského majetku,“ vysvětlil tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací, provozovatele pražské vodohospodářské infrastruktury, Tomáš Mrázek.

Prostředky na investice meziročně vzrostou o 190 milionů korun, a nájemné hrazené správci vodohospodářského majetku, kterým je Pražská vodohospodářská společnost, dosáhne celkové výše 2,655 miliardy korun. Další 1,5 miliardy korun pak PVK vloží do oprav a údržby.

Nárůst o 2 % nad úroveň inflace schválila již v červnu Rada Hlavního města Prahy v rámci Střednědobého investičního plánu pro roky 2020 – 2024.  Dle tohoto plánu by měly investice do vodohospodářské infrastruktury dosáhnout mezi lety 2020 a 2024 více než 16 miliard korun. Zvýšená nutnost investic vyplývá z historického podfinancování vodárenské infrastruktury v Praze. „Bohužel tento dluh se projevuje velkými haváriemi na majetku velmi často starším než sto let,“ podoktl Mrázek.

„Prahu čekají v následujících letech zásadní investice. Například obnova páteřních vodovodních řadů z Káranské vodárny, rekonstrukce významných vodojemů, rekonstrukce druhé poloviny Ústřední čistírny odpadních vod či úpravny vody v Podolí,“ uvedla Hana Kletečková, tajemnice Pražské vodohospodářské společnosti.

Cena vodného a stočného v Praze zůstává stále na úrovni celostátního průměru a ve spotřebním koši Pražanů představuje 1,4 % čistého příjmů domácností. Průměrný Pražan utratí za vodné a stočné měsíčně asi 270 korun, což je zhruba 9 korun denně. Jeden litr kvalitní pitné vody stojí stále méně než pět haléřů.

Další informace:
Bc. Tomáš Mrázek