Radní schválili cenu vodného a stočného do konce roku 2016

Rada hlavního města Prahy dnes schválila materiál upravující nájemné za vodohospodářský majetek pro rok 2016 a současně informaci o ceně pro vodné a stočné na rok 2016. Díky schválení navrženého navýšení ceny vodného a stočného bude hlavní město Praha prostřednictvím Pražské vodohospodářské společnosti, a.s. schopno generovat z nájemného potřebné prostředky na povinnou výstavbu a rekonstrukci čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Bude také moci zintenzivnit obnovu vodohospodářského majetku a zmírnit tempo jeho stárnutí za horizont technické udržitelnosti.

Výše nájemného vychází ze skutečnosti, že na období 1.1. - 31.3.2016 bylo již uplatněno nájemné s inflačním navýšením z důvodu neuzavření dohody mezi hl. m. Prahou a PVS ve smluvně dohodnutém termínu. K výpočtu byla použita míra inflace v souladu se smluvním ujednáním ve výši 0,4%, která byla vyhlášena Českým statistickým úřadem dne 9. 11. 2015.

Pro období 1.4. - 31.12.2016 bylo schváleno navýšení nájemného nad inflaci s meziročním nárůstem do ceny pro vodné a stočné o 9,7%. Cena vodného a stočného se tak od 1. dubna zvyšuje z dočasné částky 79 Kč vč. DPH za metr krychlový vody na 85,18 Kč vč. DPH za jeden kubík.

Po navýšení prostředků směrem k obnově vodohospodářského majetku jsme volali delší dobu, protože stav vodohospodářské infrastruktury není již delší dobu udržitelný. Je nezbytné financovat již probíhající výstavbu nové čistírny odpadních vod a současně rekonstrukci stávající. Je nutné zvýšit tempo obnovy dnes již zastaralého vodohospodářského majetku, který se nachází vinou nedostatečné obnovy v dlouhodobě neúnosném a pro bezpečnou dodávku pitné vody neakceptovatelně rizikovém stavu. Ráda bych zdůraznila, že uvedeným navýšením nedojde k navýšení zisku Pražských vodovodů a kanalizací, a.s. ze skupiny Veolia, ale k rychlejší obnově vodohospodářské infrastruktury města,“ uvedlaradní hl. m. Prahy pro oblast infrastruktury, technické vybavenosti,  životního prostředí, územního rozvoje a územního plánu RNDr. Jana Plamínková.

15. března 2016

Žatecká 110/2, 110 00 Praha 1 - Staré Město

Úřední hodiny podatelny::
po - čt 8:00 - 16:00 hod.
pá 8:00 - 14:00 hod.
Úřední hodiny úseku rozvoje::
středa 8:00 - 12:00, 13:00 - 16:00 hod.
V ostatních dnech po telefonické domluvě
Žádosti: zadosti@pvs.cz